Οι ζεστές ημέρες του καλοκαιριού μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του σκύλου ή της γάτας μας. Κάθε καλοκαίρι πολλά κατοικίδια ζώα πεθαίνουν, με μαρτυρικό τρόπο, όντας κλεισμένα μέσα σε ένα αυτοκίνητο όπου (κυρίως, τους καλοκαιρινούς μήνες!) η θερμοκρασία μέσα σε ένα ΙΧ μπορεί να αγγίξει ή να ξεπεράσει τους 80 βαθμούς Κελσίου! Είναι αυτονόητο το γεγονός ότι σε τέτοιες θερμοκρασίες, μέσα σε ένα αυτοκίνητο «φούρνο», η θερμοπληξία θα αποβεί μοιραία όχι μόνο για ένα σκύλο, αλλά για κάθε ζωντανό πλάσμα!

Δεν αφήνουμε ποτέ τα ζώα μας μόνα τους και με κλειστά παράθυρα μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ακόμα κι αν υπολογίζουμε ότι θα επιστρέψουμε πίσω στο όχημά μας σε λίγα λεπτά. Τα λίγο κατεβασμένα παράθυρα θα βοηθούσαν, αλλά και πάλι, αυτή είναι μια επίφοβη κίνηση αφού σε περίπτωση καθυστέρησής μας η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο θα είναι ακόμα υψηλότερη απ’ ότι έξω. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι ένα μισάνοιχτο παράθυρο ή μια σκιά ενός δέντρου ή ένα σκίαστρο στο τζάμι θα προστατέψει το ζώο. Για παράδειγμα, αν έξω η θερμοκρασία είναι 22° μέσα στο αυτοκίνητο, με κλειστά παράθυρα και κλιματισμό και σε ελάχιστο χρόνο, θα αγγίξει τους 40°!

Προτιμήστε να αφήσετε το ζώο στο σπίτι ή να το πάρετε μαζί σας ή αν πρόκειται να λείψετε για λίγα λεπτά, αφήστε ανοιχτό το air condition του οχήματος.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων θερμοπληξίας και σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε άμεσα και έγκαιρα έναν κτηνίατρο, μπορείτε να προσφέρετε μερικές πρώτες βοήθειες για να αποφύγετε το θάνατο του ζώου, προσφέροντας του ανακούφιση και σταδιακή μείωση της σωματικής του θερμοκρασίας:
⇒ Βγάλτε το ζώο αμέσως έξω από το καυτό όχημα και μετακινήστε το σε ένα δροσερό μέρος με σκιά.
⇒ Βρέξτε το σώμα του με άφθονο χλιαρό νερό. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όχι παγωμένο γιατί θα προκληθεί μεγαλύτερο σοκ στον οργανισμό του. Εάν υπάρχει δυνατότητα κάποιος περαστικός ή φίλος να σας βοηθήσει, ζητήστε του να κάνει αέρα πάνω από το ζώο την ώρα που εσείς θα του βρέχετε το σώμα.
⇒ Προσπαθήστε να του δώσετε να πιει λίγο νερό (χλιαρό και όχι παγωμένο) όταν αρχίσει να συνέρχεται το ζωάκι.

Ο σκύλος δεν τα κατάφερε. Ένα συγκλονιστικό περιστατικό:

Μεγάλη προσοχή, λοιπόν, με τους αγαπημένους μας φίλους, ιδίως τώρα το καλοκαίρι, όπου οι θερμοκρασίες είναι επικίνδυνες. Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, επιτρέπεται και δεν διώκεται σαν φθορά το σπάσιμο των παραθύρων των αυτοκινήτων, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο για να σωθεί μια ζωή: Είτε πρόκειται για σκύλο ή γάτα, είτε πρόκειται για… μωρά και μικρά παιδιά! Ναι, καλά διαβάσατε…Έχουν πεθάνει και μωρά εξαιτίας τέτοιων περιστατικών!!! Αδιανόητο;;; Κι όμως…Συμβαίνει!!!

Κατεβάστε την εφαρμογή PL8. Σε περίπτωση που δείτε ανάλογο περιστατικό στείλτε αμέσως μήνυμα στον κάτοχο του οχήματος, μέσω της εφαρμογής. Εάν δεν υπάρξει άμεση απόκριση, ή αν δείτε ότι περνάει η ώρα και δεν έχει εμφανιστεί ο κάτοχος του οχήματος, καλέστε την αστυνομία.